Mosselstraat9.nl
Frikadellenkoek met kriekensoep
Ingrediënten
• 2 witte boterhammen zonder korst
• 3 el melk
• 1 gesnipperde sjalot
• 1 gesnipperde knoflookteen
• 4 takjes peterselie, gesnipperd
• 400 gr h.o.h. gehakt
• 2 middelgrote eieren
• zout en versgemalen peper
• snufje cayennepeper
• snufje nootmuskaat
• 50 gr boter
voor de saus
• 1 kleine pot kersen (krieken) op sap
• ½ el maizena
• 1 el jenever


Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 220°C.
2. Besprenkel in een kom het brood met de melk en prak het fijn. Doe ui, knoflook, peterselie, gehakt en eieren bij het brood in de kom en kneed alles door elkaar. Breng op smaak met zout, peper, cayennepeper en nootmuskaat. Vorm met natte handen een ovaal gehaktbroodje.
3. Verhit de helft van de boter in een kleine braadpan. Leg het gehaktbrood in de pan als de boter bruin is en bak het brood voorzichtig om en om bruin. Leg de overgebleven boter op het vlees en zet de pan ca 35-45 minuten in het midden van de oven. Bedruip het vlees tijdens het bakken met wat jus.
4. Haal het frikadellenbrood uit de pan en laat het 10 minuten rusten (dan snijdt het beter) alvorens het in plakken te snijden.
5. Afwerking: Doe de inhoud van de pot met kersen in een steelpan, maak de maizena aan met 1 el van het kersenvocht of jenever. Breng het sap aan de kook en bind het met maizena.
6. Serveer de warme plakken frikadellenbrood met wat kriekensoep.